De laatste dag, en dan komen we thuis…

Woensdag 18 november 2015

 

20151118_185636.jpg

 
Nog even op bezoek bij Raquel. Deze dame heeft echt geen geluk met haar gezondheid maar terwijl ze herstelt van haar laatste operatie maakt ze vlijtig bloemen en mandjes. Spijtig dat handwerk zo goedkoop moet verkocht worden! Gelukkig krijgt ze steun van haar vriendinnen van Rayen Mahuida.
 

20151119_093736.jpg

 
Rond 20 uur komt Maria terug van de daguitstap met haar ‘Club Tia Florine’. Ze kom gelijktijdig binnen met Walter en Pilar. Walter en Pilar blijven tot vrijdag zodat we nog lang van elkaar kunnen genieten. 
 
Donderdag 19 november 2015
 
 
Maria verwent ons met een ontbijt, we hebben een rustige voormiddag en gaan naar de markt inkopen doen voor het middagmaal. In de namiddag gaan we bij Maria Eugenia. Zij wilt haar huis ter beschikking stellen, gedurende het verblijf van de jongeren van De Bouworde, in de wijk Santa Clara in juli 2016. Dit is een nieuw initiatief dat voorbereid wordt. In De Bouworde, België, zette men na de nodige contacten en onderhandelingen het licht op groen om jongeren naar Rayen Mahuida te sturen. Wij willen meehelpen opdat jonge mensen van België een leerrijke ervaring kunnen opdoen in het basiswerk in Chili. Wij hopen dat het ook voor de kinderen en jeugd van Rayen Mahuida een boeide samenwerking wordt en dat de inzet van deze jongeren echt ondersteunen mag zijn voor Rayen Mahuida.
 

20151119_193010.jpg

 
 
Natalia Marlene en Diego komen afscheid nemen en hebben een geschenkje mee voor meter Marleen en meter Lucie. Ik krijg ook eentje, een zelf gemaakte handtas van de sluitingen van blikjes. Een echt kunstwerk van aaneen gehaakt wegwerpmateriaal!  Ik ben er zeer blij mee!
 
Yasna en Paola hebben de laatste dagen hard gewerkt om de boekhouding tot en met november te digitaliseren. Daarbij hebben ze een begroting gemaakt voor de komende maanden en al enkele ideeën uitgeschreven voor 
2016. We nemen nog een paar uurtjes om alles door te nemen!
 
Patty is ondertusssen ook langs geweest. Deze prachtvrouw maakt hoe langer hoe meer een zeer goede indruk op mij. Ik terug eens een foto te nemen. Zij had het over het belang van de kinderwerking, de tieners en de jeugd. Zij voelt zich echt geroepen om met hen te werken! Ja, ik weet hoe belangrijk dit werk is. Hoe vind ik mensen die me helpen om hen beter te ondersteunen? A.U.B. als er mensen zijn die dit lezen en een extra inspanning willen doen voor hen laat het me dan weten. Echt waar iedereen die met enkele euro´s per maand wil steunen is welkom! (Ik hoop dat de 20 mensen die al steunen zich hierdoor niet gaan slecht voelen… in ’t tegendeel jullie zijn onophoudelijk bedankt! Indien jullie vragen hebben die wat verder gaan dan deze verslaggeving dan ben ik er voor jullie!)
 

20151119_213424.jpg

 
Johan, het zoontje van Silvana die zeer jong overleed, kwam nog met zijn grootmoeder een briefje brengen voor peter Theo. Heel trots omdat hij alles zelf schreef!
 

20151119_213801.jpg

 
Er kwamen nog enkele mensen uit de buurt afscheid nemen. Maar ook Sam en Silvia kwamen nog langs met Thomas. Kijk eens naar die blik van die 10 maand oude baby… hij kijkt gespannen naar de camera en wacht tot de flits afgaat! Heerlijk! De uren met hen waren uitzonderlijk hartverwarmend, samen met Walter en Pili en skypend met Linda. Wat leven we in een boeiende tijd.
 
Vrijdag 20 november 2015
 
Een zeer korte voormiddag. Nog een versterkend ontbijt… nog wat afscheidswoorden en omhelzingen en dan zit ik voor ik het weet op het vliegtuig.
 
 

20151120_142837.jpg

 
 
Een boeiend verblijf in Chili is voorbij. In de vliegtuigzetel begin ik al wat te herkauwen. Het zal weer moeilijk zijn om het belangrijkste van deze uiteenlopende ontmoetingen door te geven. Misschien lukt het vrij vlot om over de contacten die ik had met andere Belgen te praten of over onze familie in Chili. Misschien kan ik vlug iets zeggen over wat me raakte in Santa Clara en over het werk in Rayen Mahuida. Maar zal ik mensen kunnen warm krijgen om op een simpele manier geld te storten om zo een betere vergoeding  te kunnen geven aan de vrouwen die zich daar dagdagelijks inzetten? Voor mij is het zo belangrijk wat de mensen in Rayen Mahuida doen. Deze organisatie, met die moeilijke naam in de taal van de Mapuches, die Bergbloem betekent, dat zijn vooral eenvoudige vrouwen en jonge monitoren die in een zeer arme wijk, via eenvoudige activiteiten: kinderen, jongeren, volwassenen (die het veel te moeilijk hebben) voortdurend uitnodigen, omarmen, ondersteunen, begeleiden, vormen en vooruithelpen. ZIJ WILLEN HEN NIET LATEN VERLOREN GAAN!
 
Terug ben ik bemoedigd door hen, terug weet ik dat het mijn taak is om achter hen te blijven staan.  Ja,  ook al worden ze stiefmoederlijk behandeld door hun eigen regeringen, door hun eigen rijkere bevolking, door hen die het veel beter hebben. Ook al bestaat er in België geen enkele structuur die vertegenwoordigers van een achtergestelde bevolkingsgroep in het Zuiden (zoals ik) de nodige omkadering en ondersteuning geeft. Zovele prachtige levenswerken worden hierdoor niet opgenomen in het ‘echte’ ontwikkelingswerk. En wat gebeurt er wanneer men het basiswerk in achterbuurten en krottenwijken niet voldoende steunt? Zij worden broeinesten van extremisme…
 
 
Zo´n vliegtuigreis duurt lang genoeg om veel na te denken…
 
 
 
En dan thuiskomen… 
Na een probleemloze reis werd ik thuis gebracht door Patrick en Mieke.
Thuis… het is een andere wereld… enkele dagen leef ik tussen ginder en hier. Het geschikte moment om uit mijn valies geschenkjes te toveren.
 

20151124_201334.jpg

 
Wat is Deborah blij met de geschenkjes van haar broers, zussen, ouders en vriendinnetje Millaray. De prachtige foto van het gezinnetjes van broer Sam moet zeker op een ereplaats.
 

20151124_202553.jpg

 
Ook het geschenkje voor Marleen wordt bewondert. Bedankt Ana!
 

20151124_202451.jpg

 
En Sarah laat al meteen de zelf geweven poncho van Oriette schitteren.
 
Natuurlijk ontbreken vele foto´s en vele woorden.
 
Maar toch: Dit verslag is weeral een poging om de mensen in Chili en hun leefwereld wat dichterbij te brengen. Vooral dichter bij hen die banden hebben met Chilenen en Chili. 
 
Het is ook een poging om allen die het werk in Santa Clara op één of andere manier ondersteunden te bedanken en te vertellen dat hun steun veel betekende voor velen.
 
Voor hen die het werk nog steunen is het eveneens een blijk van dankbaarheid en een poging om te vertellen dat men ginder nog altijd voor een groot gedeelte afhangt van de steun vanuit België om de verantwoordelijken een vergoeding te geven. Hun werkingskosten betalen zij met geld dat ze zelf samenbrengen via allerhande activiteiten en met het geld van projecten die ginder goedgekeurd werden.
  
Zij die meer willen weten kunnen altijd eens telefoneren en eventueel een afspraak maken. 
Mijn nummer is: 0495 79 22 82 
 

SAM_5566.JPG

 
 
Ik wil hen (en zovele anderen) niet in de steek laten!
 
Zij die het werk willen steunen kunnen dat doen op ons rekeningnummer: 
BE21-8333-5872-9003
SOS CHILI/ Solidariteitsfonds Chili
Geraardsbergsesteenweg 90
9400 Ninove
 
We zijn een feitelijke vereniging en niet erkend om fiscale attesten te geven
 
 
(iedere gift is belangrijk maar een vaste opdracht om maandelijks met een vast bedrag te steunen is het meest interessant omdat we dan kunnen uitrekenen hoeveel vrouwen en monitoren we kunnen betalen om het werk verder te zetten)
Advertenties