BEKNOPT REISVERSLAG CHILE-REIS 2015

 

SAMEN MET RAYEN MAHUIDA
Van Lierde | Chile reis 2015 | 19 november 20151.jpg

ONTMOETING MET RAYEN MAHUIDA

“Llevar una vida libre y digna solo consigue mediante organizacion y lucha” : deze woorden horen bij één van de grote muurschilderingen in de Santa Clarawijk, Cerro Navia, Santiago de Chile. Een perfecte intro om samen met enkele gezinnen van Rayen Mahuida de wijk te verkennen. We starten aan de gebouwen van Rayen Mahuida en de nieuwe kindercrèche gebouwd en in beheer door de gemeente.

2.jpg

3.jpg

We wandelen de eenvoudige eengezinswoningen voorbij langs geasfalteerde straatjes; de wijk is begrensd door een grotere verkeersweg Avenida José Joaquin Perez en een ontzaglijk park met sportterreinen   in opbouw alsook een tiental bijna afgewerkte appartementsblokken van 3 hoog en bestemd voor huisvesting van de armste gezinnen. Op staathoeken is er soms een speelplein, wat groen, heel wat winkeltjes en natuurlijk de kinderen, de honden en de katten van de wijk.

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

In de wijk vinden we nog het eerste verblijf van Marlies terug “de comunidad Santa Clara” waarvan de gaarkeuken voor de armsten nog actief is alsook een groot mozaïek, gemaakt naar ontwerp van Marlies, te bewonderen valt.

8.jpg

9.jpg

In de wijk is er nu ook een gemeenschapscentrum met computerklas; dit lijkt hier wel een weerkerende leidraad : samen leren en de miserie achter zich laten. Je voelt de fierheid van deze volhardende vrouwen over wat ze al verwezenlijkt hebben gedurende al die jaren .

 

 

10.jpg

11.jpg

 

Terug in Rayen Mahuida, hebben een aantal vrouwen ondertussen lekkere broodjes gemaakt. Deze worden verkocht aan de buurt en helpen ook de werking bekostigen. Wij kunnen onze intrek nemen in de aanbouw bij het huisje van Maria Ortiz, 68 jaar en vroeger verantwoordelijk voor Rayen Mahuida en nu voor een deel van de ouderenwerking. Haar kinderen zijn het huis uit maar regelmatig stapt er een dochter of kleinzoon binnen voor een praatje. Ook de hond als bewaker van het huisje wordt een goede vriend.

 

12.jpg

13.jpg

14.jpg

De volgende dagen hebben we ruim de tijd om de werking van Rayen Mahuida van dichtbij te leren kennen : de beslissingen worden samen in de vergadering genomen, voor de verschillende werkterreinen (ouderen, ateliers, jeugdbegeleiding, voetbal, zumba, cultuur) zijn er coördinatoren, er is een boekhouding en de uitgaven worden gecontroleerd, Voor het voetbal is er één man Juan, al de andere coördinatoren zijn vrouwen. Opvallend is ook dat er nogal wat vrouwen van indiaanse (Mapuche) afstamming zijn. Zij hebben uiteraard nog bijkomende achterstelling moeten ervaren. Rayen Mahuida is een begrip geworden in de wijk : ondanks het feit dat afgestudeerde kinderen met een job de wijk verlaten, zijn er nog heel wat kinderen die in het centrum opgevangen worden. Er zijn uiteraard na 30 jaar werking al meer ouderen die toch nog blijven komen maar de werking is in handen van de jongere generaties.

 

15.jpg

16.jpg

17.jpg

 

 

18.jpg

19.jpg

20.jpg

22.jpg

23.jpg

Het is hartverwarmend om de groepen bezig te zijn tijdens feestjes en culturele evenementen als ze hun traditionele klederdracht en liedjes (soms ook wel modern) laten ontdekken.

 

24.jpg

25.jpg

26.jpg

27.jpg

28.jpg

29.jpg

Vooral door het persoonlijk contact bij de mensen thuis kom je veel te weten over de grote vooruitgang die er geboekt is. Maar ook dat er nog heel wat kan verbeterd worden, dat huwelijksproblemen bij de kinderen soms tot moeilijke situaties leiden van terug inwonen en opvang van kleinkinderen, dat de hulp van de mannen minimaal is, dat de huisjes afgeleefd zijn en dringend verbeterd moeten worden (zo is er bv. nergens verwarming terwijl het ’s nachts toch behoorlijk koud kan zijn, wat dan leidt tot longaandoeningen en algemene verzwakking).

 

 

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “BEKNOPT REISVERSLAG CHILE-REIS 2015

  1. Plezant om het project van ons Marlies eens te bekijken door de ogen van iemand anders. Bedankt Luc!

    Like

Reacties zijn gesloten.