Ruth verblijft een week in Aalter bij “comadre” Marleen en Marc. Van 22/05 tot 28/05/2016h in Aalter bij Marleen en Marc

Al heel lang kijk ik uit naar het verblijf van Ruth bij ons. En nu is het zo ver. Zondagavond 22 mei rijden we richting Kerksken. Na haar aankomst in Parijs, is het een hartelijk weerzien.

Nog enkele afspraken maken en weg zijn we richting Aalter. In de auto voel ik me wat

onwennig, maar de drempel is vlug genomen. De Spaanse taal komt beetje bij beetje terug.

Ruth heeft bronchitis, we mogen haar de eerste dagen niet teveel vermoeien heeft Dr. Patrick gezegd. Zo moeten we onze plannen een beetje aanpassen.

 image001.jpg

Maandag 23 mei

Carine woont in Brugge elke maandag ontvangt ze in haar huis een aantal dames. We werken meestal aan een handwerk, “patchwork” genoemd. We krijgen raad van Carine, wanneer er zich een probleem voordoet. Soms maken we samen eenzelfde handwerkje, dat we allen leuk vinden.

Ruth zal me vergezellen die dag. Carine, Liliane, Ghislaine, Nicolita zijn blij Ruth te leren kennen.

 

image002.jpg

In de ontmoetingsplaats zijn zoveel mooie handwerken te zien dat Ruth er niet genoeg van krijgt.

Ze vraagt uitleg over verschillende werkjes. Ze staat vol bewondering over het fijne werk en het geduld dat we opbrengen om onze handwerkjes te maken. Ze vertelt  over de werking in Rayen, haar handwerkgroepje waar ze mee samenkomt. Vele jaren verzorgde Ruth haar zieke man. Vorig jaar overleed Vincente, ze heeft  weer een beetje meer tijd om zich in te zetten in Rayen.

image003.jpg

Sara (onze 2de dochter), Ruben en de kleinkinderen Mira, Marthe en Maud springen vlug eens bij ons binnen om kennis te maken met Ruth, de kinderen zijn wat onwennig.

image004.jpg

 Dinsdag 24 mei

Ik wist dat Ruth afkomstig is van het platte land. Ze heeft heel veel respect voor de natuur. Ze houdt van bloemen, kruiden en alles wat de natuur te bieden heeft.  Ze geniet van geuren en kleuren. Onze vrienden (Danny en Christina) hebben een heel mooie bloemen- en groetentuin. We gaan even kijken. Ruth is vol bewondering. We spreken af om donderdag terug te komen.

 

image005.jpg

In de namiddag gaan we op bezoek in het rusthuis “Veilige Have” in Aalter, waar de ouders van Marc in een bejaardenflat wonen. Ze waren niet thuis, we liepen door het rusthuis en vonden hen. Ze zaten een gezelschapsspel te spelen met medebewoners. Ruth was nieuwsgierig naar de zorg die hier in België geboden wordt aan oudere mensen. Ze wou ook iets meer te weten komen over de familie. Het was een gemoedelijk gesprek.

 image006.jpg

           

   image007.jpg

Woensdag 25 mei

Vandaag is het marktdag, na het ontbijt ga ik met Ruth wat fruit en groenten kopen. Ze geeft haar ogen de kost. We wandelen even door tot aan het bureau ”De Zon, Familiezorg Oost-Vlaanderen” waar Joke (onze 3de dochter) werkt. We worden er heel vriendelijk ontvangen. Ruth kan het niet laten even op de stoel van Joke plaats te nemen. “Como secretaria!” zegt ze.

 image008.jpg

image009.jpg

Mijn schoonzus Marleen zou een jurk van Ruth inkorten. Om 14 u bellen we aan. Ruth wou eerst die prachtige bloemen in de tuin bekijken. Maar haar aandacht gaat al vlug naar de kippen, leggen ze eieren? Ze hebben zelfs een naam zegt Marleen. Wat is ze gelukkig met een doosje verse eieren.

(Peterschap van Gustavo)

image010.jpg

In de namiddag worden verwacht bij Joke thuis. Waar Ruth mag genieten van een manicure. Ze houdt ontzettend veel van kinderen en zoekt al vlug contact met Inessa. We praten over de familie en het werk dat Joke en haar man, Wesley, doen.

image011.jpg

image012.jpg

Rond 20u hebben via Skype contact met Mónica Miranda. Wat hebben we gelachen, anekdotes opgehaald. Prachtig toch het internet?

 image013.jpg

Donderdag 26 mei

’s Morgens lust Ruth wel een vers eitje bij het ontbijt. Ze wil het zelf bakken, en het is lekker ook.

image014.jpg

We hebben een afspraak bij onze vrienden Danny en Christina (peterschap van Jennifer). De gitaren, mondharmonica en de partituren liggen al klaar. “Welneen hoor ik ga niet spelen” zegt Ruth. Danny en ik zoeken een lied en al gauw heeft de 2de gitaar haar weggevonden in de armen van Ruth. ”Santos, Heilig, Santos, Heilig…” Ongelooflijk hoe mooi het klinkt.

image015.jpg

Kan je me een nieuw liedje leren?  Vraagt ze. Het wordt “ This litlle light of mine…” of “está pequeña luz…” in het Spaans. Ondertussen bereidt Christina een heerlijke maaltijd. Daarna nog even genieten van de zon op het terras.

image016.jpg

Later op de middag hebben een afspraak in het keramiekatelier van Veronique en Nico (mijn jongste broer) in Maldegem. Ze zijn beiden bezig,  Veronique is een grote vaas aan het draaien en Nico snijdt figuren uit de vormen. Van hem krijgen we uitleg over het bakken en glazuren van hun potten. Vol bewondering staat Ruth te kijken en ze stelt vele vragen. Bij een lekkere  kop thee, zoals we Ruth kennen, wil ze meer te weten komen over de familie.

We bewonderen in hun winkeltje die vele mooie kunstwerken. Veronique schenkt Ruth 3 kleurige potjes, waar ze super blij mee is.

image017.jpg

image018.jpg

Vrijdag 27 mei

We brengen een bezoek aan Brugge met Ruth. Onze jongste dochter Tine besluit om mee te gaan.  Marc parkeert de auto aan het station, we nemen de bus tot het stadscentrum.

image019.jpg

image020.jpg

Op de Grote Markt bewondert ze de vele mooie gevels van de gebouwen, als ook de Halletoren. Massa’s foto’s worden er genomen. Vandaar wandelen we tot de Bloedkapel, Stadshuis, Vismarkt en verder tot het bekendste plaatsje om foto’s te nemen. De “Bierwall” , de vele winkeltjes met souvenirs, chocolade, snoep, kant… Hier en daar lopen we een winkeltje binnen. Ze koopt er voor zichzelf een aandenken. Koetsen met paarden kruisen onze weg. Ruth kijkt haar ogen uit.

image021.jpg        image022.jpg

We spraken met Tine af om samen iets te gaan eten. Daarna zetten we onze wandeling verder, langs de OL Vrouwkerk, we passeren langs de Brouwerij “ De Halve Maan” en belanden zo in het Begijnhof. Ruth vindt het jammer dat er geen paaslelies meer bloeien. Ik kan me inbeelden hoe mooi het hier dan is, zegt ze. Langs het Minnewater wandelen we terug naar het station. Het was voor allen een leuke ontspannende dag.

Zaterdag 28 mei

Ruth is een beetje nerveus. Deze namiddag zal ze spreken op een bijeenkomst in Denderleeuw.

’s Morgens valiezen maken, krijgen we er alles in? Wat extra zakken dan maar, alles moet mee!

 image023.jpg

‘s Middags zijn we uitgenodigd bij Sara en Ruben om een koude schotel te nuttigen. Ze hadden hun best gedaan, het was overheerlijk.  Iedere maaltijd ontdekt Ruth dingen die ze niet kent. Maar ze wil steeds proeven. Marthe en Maud waren niet vreemd, ze hadden Ruth reeds eerder op de week ontmoet.

image024.jpg

image025.jpg

Hier eindigt mijn verhaal.

We zijn heel blij dat Ruth bij ons kon verblijven. Het is een moedige, sterke vrouw. Ik heb deze week heel veel van haar geleerd. Dat ik mijn “comadre” zal missen is waar. Maar Marc en ik zien al uit naar een volgend bezoek aan onze familie in Chili.

 

Marlies en SOS Chili, alsook de moeders in Rayen bedankt, want zonder jullie inzet waren er geen peterschappen geweest. 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Ruth verblijft een week in Aalter bij “comadre” Marleen en Marc. Van 22/05 tot 28/05/2016h in Aalter bij Marleen en Marc

  1. Het was leuk om Ruth te mogen ontmoeten, een moedige sterke vrouw.
    De trip naar België zal haar nog lang bijblijven.
    We wensen haar verder het allerbeste toe.
    Vele groetjes van Keramiek Veronique.

    Like

Reacties zijn gesloten.