van 30 november tot en met 1 december 2017

Van 30 november tot en met 1 december 2017

Donderdag 30 november kregen we bezoek van Yasna, de dochter van Ruth.

Het deed deugd elkaar weer te zien en haar te horen vertellen over haar dagdagelijks leven en haar inzet voor de jeugd van Santa Clara. Zij is één van de koptrekkers van de jeugdgroep: “Crecer con Futuro” (Opgroeien met Toekomst). Deze jeugdgroep slaagde er in een VZW te worden en te groeien. Ze leggen veel nadruk op vorming van jeugdleiders en werken met kinderen. Ze trekken hun kinderwerking open tot de buurtwijken en ze slaagden er in om voldoende lokale steun te vinden om hun activiteiten te financieren.

20171130_181140.jpg

Yasna werd enkele maanden geleden onverwacht zwanger van haar vierde kind maar toch heeft dat haar niet tegengehouden om verder te werken. Ze legde uit dat ze niet anders kan dan haar hart volgen. Daar ze sinds haar kinderjaren zoveel steun kreeg vanuit het project wil zij nu ook steun geven aan anderen. Nu is haar financiële situatie beter omdat ze samen met haar man goed werk hebben maar ze kent de noden van vele gezinnen in de wijk en wil niet dat die kinderen en jongeren verloren gaan. Met dank denkt ze aan hun Belgische meter en peter die hen al zoveel jaren steunen. Yasna en de jongeren die mee aan de kar trekken van Crecer con futuro doen dat op vrijwillige basis. Het zijn allemaal kinderen of reeds kleinkinderen van moeders en vaders die in de tijd dat ik nog in Chili werkte, uit grote nood, betrokken waren bij de werking van onze solidariteitsgroepen. Mieke merkte terecht op dat Yasna symbool kan staan voor de 40 jaar solidariteit tussen ons volk en dit volk… Yasna werd 40 dit jaar!

Vrijdag 1 december 2017

Met Linda en Mieke gingen we weer op stap… naar het Centrum van Santiago. We reden kilometers langs veel te eenvoudige woningen, soms maar stalletjes, tot we aan de betere stadswoningen en winkelstraten kwamen.

20171201_111756.jpg

 

We wisselden wat geld en kregen nu 758 pesos voor 1 euro. Daarna liet ik mijn sandaal maken. We genoten van het bruisend stadsleven met hier en daar figuren die onze aandacht trokken. Op creatieve manieren verkrijgen ze zo geld.

20171201_150954.jpg

Er zijn ook veel mensen die iets proberen te verkopen, hier en daar een bedelaar maar veel minder dan jaren geleden. Plots klonk er zeer hard trommelgeroffel, vooral Linda had er pijn omwille van haar hoorapparaten. Gelukkig konden we net een galerij invluchten.

We bezochten De Moneda, het vroeger presidentieel paleis (dat gebombardeerd werd bij de staatsgreep van 1973 en waarin president Allende gedood werd).

DSC01717.JPG

Deze plaats met zijn gruwelijk verleden werd gerestaureerd en staat nu als museum en cultureel centrum open voor het publiek. Er zijn enkele winkels in onder gebracht waarin men typische Chileense producten verkoopt. Via beelden en infoplaten konden we leren over de geschiedenis van het Chileense volk en over de productiestappen van sommige gebruiksvoorwerpen zoals rieten manden, geweven tapijten en kledingstukken, kommetjes en vaten. Mieke haar aandacht ging naar mythologische figuren die daar uitgebeeld waren met de nodige uitleg.

DSC01728.JPG

DSC01727.JPG

 Het werd al gauw tijd om terug te keren naar Santa Clara.

Thuis bij Maria konden we ons nog wat verfrissen vooraleer om 17 uur naar de kinderwerking in Rayen te gaan. Patty, Tita en 5 premonitoren werkten daar met 16 kinderen. Ze zaten in groepjes rond kleine tafeltjes en knutselden een sneeuwman in elkaar. De activiteit was goed voorbereid en het contact was aangenaam. We bleven een beetje toekijken, sloegen een praatje met de kinderen, deelden wat chocolade uit en ballonnen en namen daarna afscheid om naar de vrouwengroep van Ruth te gaan.

20171201_171932.jpg

20171201_172308.jpg

 

19 dames zaten rond tafels. Ze vertelden ons over de activiteiten die ze het voorbije jaar deden.   Toen we daar zaten kwam Renato (lid van de wijkraad) binnen. Hij legde de vrouwen uit dat een medisch team aanvaard had om over 10 dagen in Rayen Mahuida spreekuur te houden. Iedereen die een dokter nodig had kon zich inschrijven. 65 plussers konden rekenen op een uitgebreider onderzoek en zelfs op een bloedafname. De vrouwen waren tevreden!

20171201_175352.jpg

Er werd gezorgd voor koekjes, gebak en frisdrank en Ruth en haar medewerksters waren echt in de weer om alles goed te laten verlopen. Wij gingen rond met pralines uit België.  De sfeer was zeer goed

Toen we terug naar huis gingen zagen we dat er net een vormingssessie begon voor premonitoren onder leiding van Niusta. Een tiental tieners kwam samen maar Linda was te moe geworden en we bleven niet bij hen.

In het bureeltje maakten enkele vrouwen de uitnodigingen klaar voor het solidariteitsfeest. Wij groeten hen en gingen door.

DSC01688.JPG

Deze namiddag kregen we Rayen Mahuida in volle actie te zien. Dat maakte ons blij en dankbaar!

Maria had voor die avond een lekkere cazuela klaargemaakt (lijkt op Gentse waterzooi maar met maïskolven bij). Dat was terug een zeer lekkere afsluiter.

20171201_211926.jpg

Advertenties