van 3 december tot 4 december 2017

3 december 2017

Om 11 uur hadden we met Jeffrey en Caterina afgesproken aan het Wapenplein (Plaza de Armas), Centrum-Santiago. Ondanks het feit dat Jeffrey in zijn examen zit en dat Caterina voltijds werkt, waren ze er in geslaagd om voor Mieke de nodige medicatie te verkrijgen.


20171203_112822.jpg

 

DSC01784.JPG

 

Ze had deze echt nodig omdat een deel ervan in haar verloren valies zitten.We maakten er een gezellige tijd van en tenslotte nodigden Jeffrey en Caterina ons uit om bij hen te middagmalen.Wij spoorden met de Metro naar Las Condes en kwamen daar in een andere wereld terecht.

 DSC01810.JPG

Hier leven de Chilenen die zich een betere levensstandaard kunnen veroorloven dan de mensen in Santa Clara. Wij spoorden met de Metro naar Las Condes en kwamen daar in een andere wereld terecht. Hier leven de Chilenen die zich een betere levensstandaard kunnen veroorloven dan de mensen in Santa Clara. Toen we enkele uren later weer thuis waren rustten we wat en deden schrijfwerk.

Tegen 21u30 werd ik verwacht in de vergadering van Crecer con Futuro. 17 jonge mensen en enkele moeders zaten rond Yasna. Ze bereidden een vorming-tweedaagse voor. Er moesten nog praktische afspraken gemaakte worden en sommigen hadden nog niet helemaal begrepen wie er wel meekon en wie niet. Yasna herhaalde dat zij die mee wilden werken aan de vakantiekampen mee mochten want de vorming was vooral een voorbereiding op de organisatie van de vakantiekampen. De moeders waren ook erg betrokken en vertelden over hun ervaring aan enkele nieuwkomers.

20171203_211857.jpg

Het deed me deugd om deze groep bezig te zien. Voor we terug naar België gaan zullen we zeker nog samenkomen! Dan zal ik ook een verslag krijgen van de tweedaagse en hun toekomstplannen! Ik ging rond 23 uur tevreden naar huis!

Maandag 4 december.

Na het ontbijt begonnen we onze kleine valiezen in te pakken. De dag was gekomen dat we naar het Zuiden van Chili zouden gaan. Eerst stond Valdivia op onze agenda, met een bezoek aan Veronica en haar gezin in Los Lagos. Op de terugweg werd een bezoek aan Flor in Temuco (Nuevo Imperial) vastgelegd. Daarna planden we om naar San Fernando te rijden om daar Walter en zijn gezin te ontmoeten. Dus we moesten op heel wat voorbereid zijn!

Voordat we vertrokken gingen we eerst naar Rayen Mahuida. Daar was de groep van de senioren samen gekomen onder leiding van Maria. Overlijdens en ziekte hadden de groep ernstig uitgedund. Wel zag ik een paar nieuwe gezichten. Ze waren met een 15-tal.

20171204_162952.jpg

We werden opgetogen verwelkomd. De vrouwen vertelden spontaan over de werking van de groep en hoe graag ze samen kwamen. Ze vonden dat ze op hun leeftijd vooral moesten kunnen ontspannen. Ze vulden hun tijd samen dan ook met activiteiten waar ze wekelijks naar uit konden kijken zoals: samen bewegingsoefeningen doen (zelfs dansen), samen zingen, bingo spelen, handwerk maken en samen eten. Nu het werkjaar eindigde, stonden hen enkele uitstappen te wachten… naar een recreatieoord voor bejaarden en naar een wellness-centrum speciaal voor senioren. Daar hadden ze het ganse jaar naartoe gewerkt en iedere week wat voor gespaard. Er hing al een vakantiesfeer in de groep. Ik vond het vooral ontroerend toen ze hun lijflied zongen. Het ging over de sterke en zwakke kanten van ouder worden en over de hoop en het geloof waarmee ze naar hun levenseinde gaan.

20171204_161408.jpg

We rukten ons los uit de wereld van Santa Clara en reden naar de plaats waar men de bussen neemt naar het Zuiden. Probleemloos vonden we een bus die ons in comfortabele zetels kon vervoeren naar Valdivia. Meer dan 10 uur zouden we rijden om de 849 km. te overbruggen.

DSC01894.JPG

Advertenties